Kreditne kartice i za dječije džepove

Bez autora
Jan 31 2011

Kreditne kartice u Republici Srpskoj, osim odraslih, mogu da koriste i djeca, kojima su banke namijenile posebne poklon i rođendanske kartice. U Hipo Alpe Adrija banci kažu da kreditne kartice ne izdaju maloljetnim licima, ali da banka izdaje poklon kartice, na koje klijenti sami deponuju svoj novac, a vlasnik ove kartice može biti i maloljetno lice ako mu je kartica darovana. Ove kartice maloljetna lica mogu da koriste širom svijeta, a iznos na njima kreće se od 30 do 5.000 maraka. Poklon karticu mogu da koriste isključivo lica kojima je poklonjena, a uglavnom služe kao rođendanski i vjenčani pokloni, te za školske ekskurzije. U Rajfajzen banci kažu da vlasnik kreditne kartice u ovoj banci može biti samo punoljetno lice, dok osnovni imalac kartice može zatražiti od banke da izda dodatnu karticu licu kojeg on navede kao dodatnog korisnika. Vlasnik dodatne kartice može biti i maloljetno lice i može da je koristi i u inostranstvu. Iznos novca na dodatnoj kartici zavisi od kreditne sposobnosti njenog vlasnika.

Kreditne kartice i za dječije džepoveKreditne kartice u Republici Srpskoj, osim odraslih, mogu da koriste i djeca, kojima su banke namijenile posebne poklon i rođendanske kartice.

U Hipo Alpe Adrija banci kažu da kreditne kartice ne izdaju maloljetnim licima, ali da banka izdaje poklon kartice, na koje klijenti sami deponuju svoj novac, a vlasnik ove kartice može biti i maloljetno lice ako mu je kartica darovana.

- Ove kartice maloljetna lica mogu da koriste širom svijeta, a iznos na njima kreće se od 30 do 5.000 maraka - kazali su u Hipo banci.

Dodaju da poklon karticu mogu da koriste isključivo lica kojima je poklonjena, a uglavnom služe kao rođendanski i vjenčani pokloni, te za školske ekskurzije.

U Rajfajzen banci kažu da vlasnik kreditne kartice u ovoj banci može biti samo punoljetno lice, dok osnovni imalac kartice može zatražiti od banke da izda dodatnu karticu licu kojeg on navede kao dodatnog korisnika.

- Vlasnik dodatne kartice može biti i maloljetno lice i može da je koristi i u inostranstvu. Iznos novca na dodatnoj kartici zavisi od kreditne sposobnosti njenog vlasnika - rekli su u Rajfajzen banci.

Dodaju da je za dobijanje statusa dodatnog korisnika potrebna kopija lične karte ili kopija pasoša ako se radi o stranim državljanima.

- Imalac osnovne kartice, na čiji je zahtjev izdata dodatna kartica, odgovoran je za sve troškove koje napravi dodatni imalac, kao da ih je i sam napravio - naglasili su u ovoj banci.

U Balkan Investmen banci potvrdili su da korisnik kreditne kartice može biti samo punoljetno lice.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kaže da je, s obzirom na to da izdavanje kreditne kartice zavisi od komitentove platežne moći, opravdano da je maloljetnicima koji nisu u radnom odnosu niti ostvaruju lične dohotke zabranjeno izdavanje kreditnih kartica.

- Kada su u pitanju poklon ili dodatne kartice, one imaju fiksiran iznos, tako da se i ne radi o kreditnim karticama. Prednosti korišćenja ovih kartica jesu u tome što u svako doba djeca mogu da podignu novac sa bankomata kada im je to potrebno - rekao je Rajčević.

Nedostaci

Srđan Rajčević rekao je da je glavni nedostatak korišćenja kreditnih kartica mogućnost zloupotrebe, pogotovo ako se koriste za plaćanje kupovine putem interneta.

 - Međutim, u posljednje vrijeme bezbjednost elektronskih bankarskih servisa je u većini slučajeva podignuta na maksimalan nivo, tako da ovo postaje sve manja prepreka za elektronsku kupoprodaju i stupanje u druge poslovne odnose putem interneta - rekao je Rajčević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik